Telefonlinjer

För många äldre har pandemins utbrott lett till ökad känsla av ensamhet, då möjligheterna att träffa andra människor har begränsats. Ett alternativ till fysiska besök kan vara att prata i telefon. Runt om i Sverige finns flera telefonlinjer där seniorer som ringer in kan få prata med en andra i samma åldersgrupp eller med en volontär.

Även om det aldrig kan ersätta fysiska besök helt, så kan ett telefonsamtal betyda mycket för en person som lever i social isolering. Att få prata av sig om oroliga tankar, få stöd eller bara ha det trevligt en stund kan göra stor skillnad i en persons vardag.

Telefonlinjerna kan ha flera olika upplägg. Den som vill ringa in kan antingen få prata med en volontär eller med andra äldre i samma situation, som anonymt engångssamtal eller som en långsiktig kontakt. Nedan har vi samlat några nationella telefonlinjer för äldre som känner sig ensamma.

Studieförbundet Bilda – Ring så pratar vi . Grupper om fem personer som pratar över telefon tillsammans med en ledare, minst tio studietimmar à 45 minuter.

Ringvänner – Räddningsmissionen. Volontärtjänst där seniorer matchas ihop med en telefonkontakt att prata i telefon med regelbundet.

Telefonvänner – Skillnad tillsammans. Volontärtjänst med möjlighet för vem som helst som känner sig ensam att få en telefonvän (volontär) att prata med.

Äldrelinjen – Mind, förening för psykisk hälsa. Anonym telefonlinje för äldre som mår psykiskt dåligt eller behöver någon att prata med. Volontärer svarar.

Stödlinje, Borås Stad – Under våren startades en stödlinje som riktar sig till personer som är över 70 år och/eller tillhör någon av riskgrupperna för coronaviruset.

Äldretelefon, Region Stockholm – Vänder sig i första hand till dig som är 60+ och mår psykiskt dåligt. Men den är även öppen för dig som känner dig ensam och vill ha någon att prata med.